oplichters

opgelet oplichters aan het werk

Laat u niet beetnemen

Ransomware

Via sms en mail worden valselijk topaanbiedingen van Mediamarkt aangeboden. Deze berichten zijn vals en mediamarkt vraagt om er niet op te reageren.

Vertel het verder. Bron gva 27/04

Uit het nieuwsblad 25/8/2018

Opnieuw zijn er oplichters aan het werk die mensen geld proberen af te troggelen met valse verkeersboetes. Dit keer in Wallonië maar ook Vlamingen hebben al een mail gekregen over een snelheidsovertreding die ze over de taalgrens zouden begaan hebben.

Het is het parket van Waals-Brabant dat dit keer waarschuwt voor oplichters die de officiële website waarop verkeersboetes kunnen betaald worden, hebben nagemaakt. Een leek kan het amper zien dat het om fraude gaat.

 

Onbekenden sturen mails rond waarin mensen er op gewezen worden dat ze een snelheidsovertreding begaan hebben. De datum van de overtreding is een eind geleden. Zo hopen ze allicht dat mensen het zich niet meer herinneren dat ze die dag op die plaats waren. Als ze niet dringend betalen (de minimumboete bedraagt 58 euro), riskeren ze problemen te krijgen met justitie. En een nog veel hogere boete.

 

Moedertaal

 

Niet alleen Walen krijgen de boete per mail doorgestuurd, ook Vlamingen die in Wallonië zouden geflitst zijn vinden ze in hun mailbox.

 

De boetes zijn in het Frans opgesteld.

 

In het Brussels Hoofdstedelijk gewest worden de processen-verbaal opgesteld in het Frans of in het Nederlands, naar gelang de taal van de registratie van de nummerplaat bij het DIV en anders in de taal van de verbalisant. Hier dus in het Frans aangezien de overtredingen in het Waalse landsgedeelte zouden begaan zijn.

 

Overtreders wordt aangeraden om verkeersboetes te betalen via de officiële website van de FOD Justitie. Voor Vlaanderen is dat www.verkeersboetes.be. In Wallonië is dat www.amendesroutieres.be. Maar omdat die domeinnaam al is ingenomen is, hebben oplichters er niets beter op gevonden dat een exacte kopie van de website na te maken. Alleen hebben ze in de url een letter vervangen: amende is op de valse website amande geworden. Een a in plaats van een e.

 

Maar dat merkt amper iemand op, natuurlijk. Wie betaalt op het uiteraard valse rekeningnummer, is zijn centen kwijt.

 

De federale politie wijst er daarom nog eens op dat ze nooit processen-verbaal via mail versturen, altijd per brief. ‘Krijgt u een mail dat u een overtreding hebt begaan, ook al zijn de meeste gegevens die erin staan correct, dan nog raden we aan om niet te betalen omdat het om oplichting gaat.”

Google scam bericht

Scam is een bericht waarin oplichters u doen geloven dat u veel geld kunt verdienen omdat u bvb een loterij hebt gewonnen Hier onder de mail die ik op 30/4/18 ontving. klik op de afbeelding om ze te vergroten.

Woensdag 18 april

 

Zelf telefonische oproep ontvangen in zeer gebrekkig Engels

met Indisch accent.

 

Hallo, i am Angella and i am colling from microsoft ....An error on your computer.......

 

Dat is natuurlijk nep en ik heb dat soort oproepen al meer gehad. De laatste keer dat ze m ebelden was mijn reactie..

 

impossible i don't have a computer.

 

klik verbinden door hen

verbroken. en ik heb bijna een jaar niets meer van hen gehoord. Tot op vandaag.

 

Weer gezegd dat ik geen computer heb. Misschien ben ik dan weer voor een jaar gerust.

Klik op de afbeelding om ze te vergroten

Banken zullen u nooit per E-mail of sms om privé gegevens vragen

 

Krijgt u toch een bericht dat zeer echt lijjkt neem dan eerst contakt op met uw bank voor u aan de mail gevolg geeft.

Het is een beetje stil geworden rond het gijzelen van uw computer.

Fenomeen :

Computer loopt vast en kan allen nog gebruikt worden na beteling van een soort losgeld.

Betaal niet !!

Klik eerst op bovenstaande knop. Misschien kunnen zij u helpen.

Klik op bovenstaande knop om naar Safe on web te surfen.

 

Spam

Spam is eigenlijk het elektronische equivalent van ongewenste reclame die je in je gewone brievenbus krijgt. Spamberichten komen doorgaans in je mailbox terecht, maar ze worden ook verspreid via sms of messaging apps als Facebook Messenger of WhatsApp. Het gaat bv. om de melding dat je een reis naar de Caraïben hebt gewonnen of een interessant aanbod voor een revolutionair middel om in drie dagen 15 kg te vermageren. Maar het kan ook gaan om heel geloofwaardig uitziende berichten, met echter frauduleuze bedoelingen (zie scam hieronder).

 

Spamberichten worden uitgestuurd naar een groot aantal mensen tegelijk en zijn vaak opgesteld in het Engels of gebrekkig Nederlands. E-mailprogramma’s gebruiken vaak een spamfilter om dergelijke berichten tegen te houden.

 

Scam

Scam is een vorm van spam, maar dan specifiek met het doel mensen op te lichten. Via een scam proberen criminelen bv. je persoonlijke gegevens, bankkaartgegevens of accountwachtwoorden te weten te komen. Een bekend voorbeeld is een phishing scam waarmee men je via een echt uitziend bericht naar een webpagina probeert te leiden om op die manier je persoonlijke gegevens te stelen.

 

Scamming kan echter ook telefonisch, waarbij een oplichter je namens een bekend bedrijf (bv. Microsoft) opbelt met de mededeling dat je een probleem hebt met je computer. Op die manier proberen criminelen toegang te krijgen tot je computer en je persoonlijke informatie.

Scamberichten kunnen daarnaast ook malware bevatten en dus je computer of smartphone infecteren, bv. als je nietsvermoedend op een link klikt of een bijlage opent.

 

bron : Testaankoop